Blackjack

Luaj me ekran të plotë

Shtyp “Esc” për të hequr ekranin e plotë

Gjithçka rreth Blackjack

Kazinotë kanë qenë gjithmonë vende ku vijnë numër i madh njerëzish me motive të ndryshme. Shumë vinë për t’u pasuruar, disa për të shpenzuar paratë e tepërta, disa për t’u shoqëruar. Sot, kazinotë e famshme online të cilat kanë rritur plotësisht popullaritetin e të gjitha lojërave të kazinove, dhe ndër to, një nga më të njohurat është sigurisht blackjack.

Blackjack është një lojë që është plotësisht e përjetshme dhe është e vështirë të imagjinohet se popullariteti i saj do të bjerë ndonjëherë. Ajo është shumë e njohur si në kulturën popullore ashtu edhe në filma.Në listën e filmave në të cilën përfshihet tema blackjack ndodhen disa filma kulti, të cilët renditen lartë në historinë e kinematografisë botërore, si: “21”, “Rain Man”, “Swingers”, “Casino”…

Poashtu, blackjack është dashuria e shumë të famshmëve, të ashtuquajturve celebrity. Kjo listë përfshin Michael Jordan, Ben Affleck, Matt Damon, Princ Harry, Paris Hilton, Don Johnson, 50 Cent, Puff Daddy, Charles Barkley, Allen Iverson.

Historia e Blackjack

Besohet se paraardhësi i lashtë i Blackjack është loja 21, origjina e së cilës nuk dihet. Gjurma e parë e shkruar e lojës është në librin e Miguel de Cervantes, autor i një prej librave më të mirë të të gjitha kohërave, Don Kishoti. Vetë Cervantes-i ishte një kumarxhi dhe personazhet kryesore të tregimit të tij “Rinkonete dhe Kortadilo” janë disa mashtrues nga Sevilja. Ata fitojnë para duke mashtruar në lojën “ventiuna” (në spanjisht “21”). Në vepër thuhet se qëllimi i lojës është arritja e numrit të pikëve pa e tejkaluar numrin prej 21 dhe që AS vlen ose 1 ose 11. Loja luhet me kuverta letrash spanjoll “baraja”, të cilit i mungojnë tetët dhe nëntë.

Ky tregim i shkurtër u shkrua nga Cervantes-i në vitin 1601 ose 1602, gjë që tregon se “Ventiuna” luhej në Castile në fillim të shekullit të 17-të, dhe ndoshta më herët. Përmendjet e mëvonshme të kësaj loje gjenden edhe në Francë.

Tregimi i Eleonore Dumont

Gjithashtu, në historinë e blackjack-ut mbeti i shkruar edhe emri i Eleanore Dumont, e njohur më mirë si “Madam Mustaqja”. Ajo magjepsi me pamjen e saj, e veshur gjithmonë me fustanet më të shtrenjtë. Legjenda thotë se lojtarët e shikonin më shumë atë sesa letrat. Ajo i magjepste të gjithë me sharmin e saj.

Lojtarë nga e gjithë Amerika erdhën në Nevada City, Kaliforni vetëm për të luajtur me të. Megjithatë, fati e la atë më 8 shtator 1879 në Bodie, Kaliforni. Ajo humbi gjithçka dhe kur doli nga kazinoja, askush nuk e pa më të gjallë. Ajo u gjet e vdekur të nesërmen në mëngjes, e mbidozuar me morfinë, me një mesazh lamtumire.

Eleonore Dumont
Eleonore Dumont

Kur Loja 21 u prezantua në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, kazinotë filluan të ofronin bonuse në para për të inkurajuar lojtarët që ta provonin atë. Një bonus i tillë ishte një pagesë prej 10:1 nëse lojtari fiton me një AS gjeth dhe xhandar të zi (d.m.th., ose xhandari gjeth ose xhandar tërfil). Ky kombinim – “i dorës” u quajt “blackjack” dhe emri ka mbetur deri më sot, megjithëse bonusi 10:1 u tërhoq.

Në ditët e sotme, “blackjack” i referohet çdo “dore” që përbëhet nga një AS dhe një kartë me vlerë 10, pavarësisht nga ngjyra.

Blackjack
Blackjack

Si luhet Blackjack

Blackjack është, pas pokerit, loja më e famshme me letra në kazino.

Një lojtar i aftë blackjack i jepet mundësia për të bërë fitimin më të madh të mundshëm, por vetëm nëse ka durim dhe një kujtesë të mirë për të përcjellë të gjitha letrat që kanë kaluar.

Fitimi ose humbja e lojtarëve përcaktohet plotësisht nga aftësia e përdorimit të strategjisë dhe marrja e vendimeve të duhura, prandaj është kaq e rëndësishme të dini se si të luani blackjack. Avantazhi i kazinosë mund të reduktohet, dhe kjo varet nga aftësia e lojtarit për të luajtur lojën optimale. Kjo është arsyeja pse kjo lojë është kaq e popullarizuar në mesin e njerëzve të prirur për të menduarit strategjik.

Rregullat nuk janë të vështira

Mekanizmi i lojës është jashtëzakonisht i qartë. Lojtari vë bast që shuma e tij do të jetë më afër njëzet e një (por jo më shumë se njëzet e një). Disa njerëz (zakonisht shtatë) mund të luajnë në të njëjtën kohë, dhe një lojtar mund të luajë më shumë se një “dorë”, secili me një bast të veçantë në lidhje me bankën.

Loja luhet në një tavolinë gjysmërrethore, dhe basti fillestar vendoset në vendin e shënuar “bast”. Shuma minimale e bastit theksohet në tryezë dhe ndryshon nga kazino në kazino dhe madje nga tryeza në tryezë.

Zakonisht luhet me gjashtë kuverta letrash (pa Joker) – gjithsej 312 letra – megjithëse ka versione me një, katër ose tetë kuverta. Përpara shpërndarjes së parë, njëri nga lojtarët pret letrat e përziera dhe i vendos ato në vendin ku shpërndahen letrat me radhë.

Pas vendosjes së basteve fillestare, letra e sipërme largohet anash, dhe më pas nga një kartë i shpërndahet secilit lojtar dhe krupieri me fytyrë lartl. Letra e dytë u shpërndahet lojtarëve me fytyrë lart dhe krupieri me fytyrë poshtë. Dhjetat, mbretëresha dhe mbreti sjellin nga dhjetë pikë secila, një AS vlen një ose njëmbëdhjetë, në varësi të mënyrës se si lojtari zgjedh.

Dy letra të ndara me një total prej 21 (AS dhe letra me vlerë dhjetë) quhet “blackjack” dhe i sjellin lojtarit një fitore automatike.

Rregullat e Blackjack

Rregullat e blackjack-ut në thelb janë shumë të thjeshta, por loja ka shumë variacione, kështu që kur të arrini në thelbin, mund të shihni se është një lojë shumë komplekse.

Para së gjithash, ju duhet të mësoni terminologjinë.

Pas marrjes së dy letrave të para, lojtari ka opsionet e mëposhtme:

 • Hit
 • Stand
 • Double
 • Split
 • Double Down
 • Insurance Bet
 • Surrender

Hit – kur një lojtar kërkon një tjetër kartë pasi i janë shpërndarë dy letrat e para; ai mund të qëndrojë në dy letra, por ka të drejtë edhe për Hit, derisa të arrijë 21 pikë ose ta kalojë atë, duke humbur lojën dhe ajo dorë quhet Bust.

Stand – kur lojtari nuk kërkon më shumë letra, por qëndron në dy letrat e para.

Double – kur një lojtar dyfishon bastin e tij. Me çka merr edhe një kartë.

Split ose ndarje– Një opsion që lojtari mund ta përdorë në rast se merr dy letra të njëjta. Më pas atij i ofrohet opsioni për të ndarë ato dy letra dhe shanset e tij për të fituar blackjack rriten automatikisht. Rregulli në Split është që basti bazë të mos ndahet midis dy letrave, por të dyja letrat duhet të kenë të njëjtën vlerë që kishte dora përpara se të shpërndaheshin letrat. Më pas, lojtarit i shpërndahet një kartë tjetër në të dyja vendet dhe, nëse ai arrin përsëri të ketë letra të njejta, në varësi të lojës ose kazinosë, ai mund ta ndajë atë dorë përsëri.

Nëse ndahen dy AS dhe më pas merrni një kartë me vlerë 10 pikë, nuk do të fitoni blackjack, megjithëse shuma është 21. E njëjta gjë është nëse letra e parë është një AS dhe letra e dytë vlen 10. Ky opsion mund të përdoret një ose disa herë gjatë lojës, në varësi të llojit të lojës dhe kazinosë.

Double Down – Opsioni që përdor një lojtar kur mendon se mund të mposhtë krupierin. Duke zgjedhur këtë opsion, lojtarit i jepet një kartë tjetër dhe shuma e tij dyfishohet. Pas marrjes së një karte tjetër, lojtari nuk merr më letra.

Një lojtar mund të përdorë Double down pasi t’i shpërndahen dy letrat e para, me dallime nga kazino në kazino dhe nga loja në lojë. Në disa raste, një lojtar mund ta përdorë këtë opsion vetëm nëse dy letrat e tij të para janë “të rënda”, me një vlerë prej 9, 10 dhe 11. Gjithashtu, nuk është e pazakontë për rregullin që Double down mund të përdoret pas Splitit, por ka raste kur ky opsion nuk është i mundur pas Splitit.

Opsioni Insurance Bet – Sigurimi i bastit – ky opsion mund të përdoret nga lojtari nëse letra e parë e krupierit është një AS ose një dhjetë. Në atë rast, lojtarit i ofrohet të sigurojë veten duke vendosur gjysmën e bastit fillestar, në rast se krupieri fiton blackjack. Nëse krupieri nuk ka blackjack dhe lojtari e ka përdorur këtë opsion, basti i tij merret, por nëse krupieri ka blackjack, lojtari do të shpërblehet me një pagesë 2:1.

Surrender – Dorëzimi Në varësi të lojës dhe kazinosë, opsioni Surrender mund të gjendet në blackjack. Kur dëshiron të përdorë opsionin Surrender, dmth. dorëzohet, lojtari heq dorë nga gjysma e bastit të tij dhe heq dorë nga loja. Ky duhet të jetë hapi i parë i lojtarit pas shpërndarjes së letrave. Ekziston edhe Late Surrender, i cili është një variant i opsionit origjinal, dhe gjithashtu do të thotë dorëzim, por në këtë rast lojtari mund ta përdorë këtë opsion pasi krupieri të shikojë kartën e tij të fshehur dhe të sigurohet që nuk ka blackjack.

TABELA

Totali (duke përjashtuar çiftet)

Dora juaj Karta e dukshme e krupierit
17-20 S S S S S S S S S S
16 S S S S S H H SU SU SU
15 S S S S S H H H SU H
13-14 S S S S S H H H H H
12 H H S S S H H H H H
11 Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh H
10 Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh H H
9 H Dh Dh Dh Dh H H H H H
5-8 H H H H H H H H H H

Kombinacije

Dora juaj Karta e dukshme e krupierit
A,8 A,9 S S S S S S S S S S
A,7 S Ds Ds Ds Ds S S H H H
A,6 H Dh Dh Dh Dh H H H H H
A,4 A,5 H H Dh Dh Dh H H H H H
A,2 A,3 H H H Dh Dh H H H H H

Parovi

Dora juaj Karta e dukshme e krupierit
A,A Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp
10,10 S S S S S S S S S S
9,9 Sp Sp Sp Sp Sp S Sp Sp S S
8,8 Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp Sp
7,7 Sp Sp Sp Sp Sp Sp H H H H
6,6 Sp Sp Sp Sp Sp H H H H H
5,5 Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh Dh H H
4,4 H H H Sp Sp H H H H H
2,2 3,3 Sp Sp Sp Sp Sp Sp H H H H
Parovi

= Stand

= Hit

Dh = Double (nëse nuk lejohet, atëherë hit)

Ds = Double (nëse nuk lejohet, atëherë stand)

SP = Split

SU = Surrender (nëse nuk lejohet, atëherë hit, përveçse stand në 16 kundër 10 nëse nuk janë dy letrat e para.)

Si fillon Blackjack

Në fillim të lojës, kruperi i shpërndan dy letra lojtarit dhe dy vetes, me një letër të krupierit të kthyer nga poshtë dhe quhet Hole Card. Ka edhe devijime nga ky rregull, kështu që në disa versione të kësaj loje, kruperi ndan vetëm një kartë.

Në rastin kur ai ndan dy letra për vete, nëse karta e tij e kthyer me fytyrë është AS ose dhjetë, kruperi mund të shikojë kartën e kthyer poshtë dhe të shohë nëse ka marrë shumën prej 21, d.m.th. blackjack.

Në këtë lojë, kruperi dhe lojtari mund të ngrenë deri në nëntë letra shtesë, nëse vlera e dorës nuk i kalon 21. Nëse vlera e dorës nuk kalon 21 pas 11 letrave të shpërndara, nuk merren letra shtesë, gjegjësisht ndodh Stand.

Loja e krupierit përcaktohet nga të njëjtat rregulla që ai duhet të ndjekë, kështu që ai tërheq letra deri në 16 gjithsej. Nëse ka një total mbi 16, ai nuk duhet të tërheqë një letër tjetër, por vetëm lojtari vazhdon të tërheqë.

Tavolinë Blackjack
Tavolinë Blackjack

Pagesa në Blackjack

Nëse një lojtar fiton blackjack, pagesa është 3:2. Dhe, nëse ndodh që edhe lojtari edhe krupieri të kenë blackjack, bëhet barazimi dhe basti i kthehet lojtarit. E njëjta gjë ndodh nëse të dy keni letra me të njëjtën vlerë në dorë.

Nëse një lojtar arrin të mundë krupierin në një lojë standarde, pagesa është 1:1.

Në rast se lojtari qëllon Insurance Bet, gjegjësisht ndodh që krupieri ka blackjack, shuma e sigurimit kthehet në raportin 2: 1.

Rezultatet e bastit

 • Nëse dy letrat e para të lojtarit ose krupierit janë një AS dhe një dhjetë, ky është blackjack “natyror”.
 • Nëse edhe lojtari edhe kruperi kanë blackjack ose vlera e dorës së tyre është 21, ka një barazim dhe basti i kthehet lojtarit. Ky rezultat quhet Push, Tie ose Stand-off.
 • Nëse krupieri ka një vlerë karte në dorën e tij që tejkalon 21 dhe lojtari ka 21 ose më pak, lojtari fiton.
 • Nëse lojtari dhe kruperi kanë letra me të njëjtën vlerë në dorë, bëhet një barazim dhe basti i lojtarit kthehet – kjo quhet edhe Push.

Konkludim

Blackjack nuk është pa arsye një nga lojërat më të njohura të tavolinës në kazino, veçanërisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sot, është veçanërisht interesante nëse filloni ta luani përmes online kazinove.

Loja sjell eksitim dhe ju mund të fitoni para të mëdha. Ndryshe nga ruleta e bazuar në fat, blackjack varet nga ju.

Edhe pse rregullat për blackjack janë më se të thjeshta, loja është plot me rregulla të fshehura që duhet t’i zotëroni mirë nëse dëshironi të jeni të suksesshëm në lojë. Nëse i zbatoni mirë strategjitë, mund të krijoni një avantazh ndaj kazinosë dhe mund të lexoni për të gjitha këto në tekstin tonë mbi strategjitë e blackjack-ut.